Jurriaan Wentink

Jurriaan Wentink added an article 19 03 2018

19-03-2018

10 voordelen van een online jaarverslag

Naast een printversie en downloadbare PDF, kiezen organisaties steeds vaker voor een online jaarverslag. Er zijn zelfs pakketten die het mogelijk maken om vanuit één systeem te publiceren naar een PDF, website én app. Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van zo'n online jaarverslag? We zetten ze voor je op een rijtje:

1. Je kunt eenvoudig wijzigingen doorvoeren

Als een PDF eenmaal door de grafisch vormgever is opgemaakt, is het lastig om nog correcties te doen. Met het juiste softwarepakket voor een online jaarverslag kun je via het CMS gemakkelijk wijzigingen doorvoeren. Met het pakket Kirra Jaarverslag worden deze aanpassingen zelfs direct doorgevoerd in de PDF. Je hoeft dus maar op één plek je wijziging door te voeren en de website en PDF zijn automatisch up-to-date.

2. Je scoort beter op de Transparantiebenchmark

De Transparantiebenchmark is een jaarlijks onderzoek naar de inhoud en kwaliteit van maatschappelijke verslaggeving bij Nederlandse ondernemingen. Een belangrijk criterium hierbij is: de maatschappelijke verslaggeving is te ontsluiten via een daartoe ingerichte app en/of webnavigatie. Als de online verslaglegging van de MVO-activiteiten van jouw organisatie goed geregeld is, scoor je extra punten. Een online jaarverslag draagt hier dus aan bij.

3. Je kunt informatie interactief maken en makkelijker verduidelijken

In een online jaarverslag kun je grafieken en tabellen toevoegen die interactief zijn. Ook de toepassing van video en het aanmaken van een begrippenlijst is online een kleinigheid. Bovendien kun je de lezer door middel van links in de tekst veel meer verdieping bieden.

4. Een online jaarverslag is mobiel toegankelijk

Een downloadbare PDF schaalt op een smartphone niet mee en is dus slecht toegankelijk. Kies je voor een (responsive) online jaarverslag, dan is het jaarverslag ook direct toegankelijk voor gebruikers die het op een mobiel device willen lezen.

5. Een online jaarverslag is doorzoekbaar

Zoekmachines kunnen een online jaarverslag gemakkelijk indexeren. Gebruikers kunnen vanuit de zoekmachineresultaten direct naar de juiste pagina navigeren. Een PDF wordt daarentegen als geheel geïndexeerd.

6. Een online jaarverslag is milieuvriendelijker

Omdat een PDF niet altijd goed leesbaar is vanaf een beeldscherm, wordt deze in de praktijk vaak uitgeprint. Daarnaast zijn er nog steeds veel organisaties die het jaarverslag alleen in print aanbieden. Met de komst van een online jaarverslag is die noodzaak er niet meer. Een online jaarverslag is goed voor het milieu, bovendien bespaart het veel tijd én kosten.

7. Een online jaarverslag is toegankelijker

Gebruikers hoeven een online jaarverslag niet eerst te downloaden. Deze is direct beschikbaar. Ook kun je snel en eenvoudig tekst selecteren en kopiëren.

8. Snel en makkelijk Excel bestanden koppelen

In een online jaarverslag kun je probleemloos Excel bestanden aan tabellen en grafieken koppelen. Deze worden dan automatisch in de correcte huisstijl in het online jaarverslag getoond. Opmaakprogramma's die worden gebruikt voor het maken van een PDF, zoals Indesign, beschikken niet over deze functionaliteit. Gegevens worden dan overgetikt uit Excel-bestanden. Dat is veel werk, en er is ook veel meer kans op fouten.

9. Meerdere collega’s kunnen op hetzelfde moment aan het jaarverslag werken, vanuit verschillende locaties

Nooit meer verschillende versies van het jaarverslag op netwerkschijven of privé computers. Wat een verademing! De meest recente versie van het online jaarverslag staat gewoon ‘in de cloud’. Iedereen kan er tegelijkertijd aan werken. Dit betekent ook dat je precies kunt zien wie wat gewijzigd heeft. Vorige versie terugzetten? Geen probleem! Ook kun je bevoegden rechten toebedelen, zodat ze alleen toegang hebben tot bepaalde hoofdstukken of pagina's.

10. Het grootste nadeel van een online jaarverslag bestaat niet!

Als je ‘vroeger’ een online jaarverslag wilde, betekende dit dat je moest samenwerken met twee partijen: de webbouwer én de grafisch vormgever voor de PDF. Als je iets wilde wijzigen, diende je in te loggen in het CMS en óók nog een belletje naar de vormgever te doen. Behoorlijk omslachtig allemaal. Door de komst van Kirra Jaarverslag is dit verleden tijd. Vanuit Kirra Jaarverslag publiceer jij, zonder tussenkomst van technisch specialisten en grafisch vormgevers, zelf je online jaarverslag en PDF. Wil je iets wijzigen? Peanuts! En mocht het nodig zijn.... vanuit Kirra Jaarverslag kun je de PDF ook nog gewoon ouderwets printen.

Continue reading...

John Witteman

John Witteman added an article 13 03 2018

WEINIG WOORDEN, VEEL BEELD
View

WEINIG WOORDEN, VEEL BEELD

Ze visualiseren identiteiten en produceren films. Dat doen ze onder de naam Blksm. Hun eigen namen zijn John Witteman en Alberto Dijksma. En als ze hun eigen business kort moeten samenvatten, doen ze dat zo: ‘Wij maken beeld’. Weinig woorden dus, maar gelukkig des te meer beeld.

Belsimpel: from hobby to company
View

Belsimpel: from hobby to company

With so many providers, options, contracts, fine print and miles of red tape to deal with, the maze of the smartphone market is not so easy to navigate, once people decide to buy a phone. Belsimpel.nl wants to take away all of the phone related frustration, by taking away all that hassle and giving consumers exactly what they need.